Related Posts with Thumbnails

Placki cukiniowe

Cukinia jet smaczna i zdrowa, dlatego warto ją wprowadzić do swojego menu. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Jest również bogata w wapń czy potas. Cukinia to świetny pomysł dla przyszłych mam i kobiet karmiących piersią, ponieważ warzywo to zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod, które zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.


Placki z cukinii to prosty i smaczny obiad dla dzieci i dorosłych. Szykuję je na wiele sposobów dziś wariacja na temat placków warzywnych, czyli cukinia w towarzystwie ziemniaka i marchewki ( a nawet resztki kukurydzy znalezionej w lodówce). Można podawać je z jogurtem, tzatzikami, sosem pomidorowym lub czosnkowym...


składniki:
  • cukinia
  • dwa ziemniaki
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ulubione zioła do smaku
  • 4-5 łyżek mąki
  • olej do smażenia


Warzywa myję, osuszam. Cukinię i marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach, obrane ziemniaki na małych oczkach. Wszystko przekładam na sito, opruszam solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam. Dodaję roztrzepane jajko, mękę, doprawiam do smaku. Wymieszaną masę na ciastki nabieram łyżką i smażę na rozgrzanym oleju. Gdy są rumiane z obu stron osączam na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tluszczu.



Smacznego!

0 komentarze :