Spagetti z krewetkami
Mój tata krewetek nie tyka i dziwi się jak można jeśc obłe robactwo... Ten przepis sprzedała mi teściowa i często gości na naszym stole. Dieci uwielbiają, choć wersję mniej pikantną, mąż się domaga dużo pirpiri:) Krewetki są cennym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a dodatkowo zawierają wiele witamin z grupy B - kobalaminę (wit. B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm. W tych niepozornych skorupiakach znajdziemy również jod, wapń, selen, fluor oraz - w mniejszych ilościach - żelazo, magnez i cynk. Dla mam dbających o linię nie bez znaczenia powinien pozostać fakt, że krewetki mają bardzo niską zawartość tłuszczu. Tak więc smaczne, zdrowe i niskokaloryczne:)
składniki:
- 500 g makaronu
- 5 ząbków czosnku
- pęczek pietruszki
- 300 g obranych krewetek
- papryczka chilli lub piripiri
- oliwa
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- czarne oliwki ( cóż u nas lądują w prawie każdej potrawie, bo dzieci je uwielbiają:)
Makaron ugotować al dente. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek wyciśniety przez praskę, umyte i obrane krewetki, posiekaną papryczkę i oliwki, smażyć około 3-4 minuty, po czym dodać masło i doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzić, połączyć z krewetkami i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
0 komentarze :