risotto (śmieciotto)
Pomysł na obiad, co się nawinie... porządki w lodówce... i pyszne danie na włoską nutę:) Risotto śmieciotto, czyli w mojej kuchni nic się nie marnuje:)
składniki:
- szklanka ryżu
- litr bulionu warzywnego
- cebula
- kilka pieczarek
- oliwki
- ciecierzyca z puszki
- parmezan
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z oliwą, gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy ryż. Całość chwilę podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion warzywny, w takiej ilości, tak aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy. Następnie ponownie dolewamy wywaru ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie odpowiednio miękki (ok. 20 minut). Dodajemy resztę składników, starty parmezan i dusimy chwilę pod przykryciem
Smacznego!
0 komentarze :