Pasta z awokado
Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”. Maślane, gładkie awokado obfituje w substancje odżywcze – witaminę A, B complex, C ,E ,H ,K , kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza 18 aminokwasów łącznie, nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Awokado zawiera więcej białka niż krowie mleko i jak dla mnie, to warzywo idealne:)
Składniki:
- 1 awokado
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny( albo limonki)
- 1/2 łyżeczka soli, pieprz do smaku
Owoc awokado obieramy ze skórki, przekrajamy na pół, wyjmujemy pastkę, a owoc kroimy na drobne cząstki, wyciskamy czaosnek, doprawiamy do smaku i skrapiamy sokiem z cytryny ( pasta nie ściemnieje) Wszystko rozgniatam widelcem aż do uzyskania jednolitej masy zawierającej małe cząstki awokado
0 komentarze :