Related Posts with Thumbnails

Hodowla kryształków soli


Dziś kolejny odcinek cyklu Dziecko na Warsztat - nauka i eksperymenty naukowe. Cóż jeszcze zanim zaplanowałam krakowski urlop... wiedziałam, że ten warsztat potraktuję po macoszemu... Mama jest jednak humanistką i ma głęboki uraz do fizyki i nauk ścisłych:) Zdecydowałyśmy się więc z Vi na warsztat sentymentalny:) I mama i pan tata pamiętają jak na fizykę kryształki soli hodowali... to chyba taki żelazny punkt programu nauczania fizyki w szkole... Tak więc zapraszam, przed wyjazdem na urlop założyłyśmy hodowlę kryształów, podczas urlopu nauka towarzyszyła nam w Ogrodzie Doświadczeń im Stanisława Lema i w Muzeum Inżynierii Miejskiej... a wczoraj prezentowałam przegląd książek i zabawek (tutaj) dla małych naukowców, albo raczej pomocy naukowych dla mam, których dzieci uwielbiają eksperymenty:)

Chlorek sodu tworzy bezbarwne kryształy rozpuszczalne w wodzie. Jest nieorganicznym związkiem, połączeniem kwasu chlorowodorowego i sodu. Jest najbardziej rozpowszechnioną solą występującą w przyrodzie.. występuje powszechnie rozpuszczony w wodzie morskiej. Wykonując to doświadczenie dziecko poznaje zależności między substancjami zmieniającymi stan skupienia, dowiaduje się, co to jest roztwór nasycony i jak go przygotować. Eksperyment zaczynamy od zebrania niezbędnych rekwizytów: słoik, włochata włóczka, sól kuchenny ciepła przegotowana woda, patyczek. Do słoika wlewamy wodę i stopniowo wsypujemy sól. Mieszamy. Czynność powtarzamy, aż do otrzymania nasyconego roztworu- więcej soli nie chce się rozpuścić. Zanurzamy włóczkę na patyczku i odstawiamy w ciepłe miejsce... Teraz musimy uzbroić się w cierpliwość i czekać. Odstawiamy słoik w miejsce, w którym nikt nie będzie go dotykał przez cały okres krystalizacji, ponieważ każdy ruch burzy strukturę krystalizującej się soli








Tak wygląda nasza hodowla po zostawiona tacie pod opiekę:) Czyli po 3 tygodniach przy kominku:)



Dziecko na Warsztat odc. Nauka i Eksperymenty, dziś również na :
DZIECKO NA WARSZTAT


0 komentarze :