TARTA WARZYWNA
Na jedną tatrę o średniej wielkości potrzebne jest ciasto zagniecione z 1 i½ szklanki mąki pszennej, połówki masła o temperaturze pokojowej, jednego jaja i szczypty soli. Wszystko trzeba zagnieść i uformować w kulę. Owiniętą w folii wstawić na trzydzieści minut do lodówki, wtedy stanie się delikatne i kruche.
Schłodzone ciasto rozwałkować na dość cienki placek, przełożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i obciąć końcówki, które wystają za naczynie. Przed wstawieniem ciasta, na razie bez farszu, do piekarnika lepiej nakłuć je w kilku miejscach widelcem, wtedy nie podniesie się i będzie równie upieczone. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 150 st. C piekarnika na 10-15 minut. Gdy się zarumieni wyjąć z pieca i wlać do niego farsz wymieszany z dwoma jajka i szklanką gęstej śmietany. Zapiec kolejne 20 minut i zjeść
0 komentarze :