KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
Dziś sobie słodzimy i dogadzamy...Owocowo i kalorycznie, czyli knedle ze śliwkami w roli głównej:)
Składniki:
- 0,5 kg śliwek
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- masło
- bułka tarta
- cynamon, cukier, sól
- słodka śmietanka
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić i wydrylować. Oprószyć cukrem waniliowym i cynamonem. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub praskę. Do ostudzonych dodać mąkę, jajko i szczyptę soli, a następnie zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałki o średnicy ok. 4 cm. Nożem odcinać krążki grubości mniej więcej 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść śliwkę posypaną cukrem z odrobiną cynamonu. Zlepiać krążki, formując z nich kulki. Knedle gotować w gorącej osolonej wodzie 3 - 5 minut od chwili wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane zrumienioną na maśle bułką tartą z cukrem i polane słodką śmietanką. PYCHA!
aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuń