PASZTET SOJOWY...z pieczarkami
Miałam straszna ochotę...więc oto i jest:) Moi mięsożercy także go lubią:)
Składniki:
• 25 dag ugotowanej soi
• 50 dag pieczarek
• cebula
• 1 jajko
• włoszcyzna
• oliwa
• sól
• pieprz
• mieszanka ziół
Sposób wykonania:
Soję moczymy ok 12 godzin, potem gotujemy w świeżej wodzie ponad godzinę, solimy dopiero pod koniec. Jarzyny gotujemy w mundurkach . Pieczarki kroimy i podsmażamy z cebulką. Soję z warzywami mielimy (ja używam blendera), dodajemy pieczarki, doprawiamy do smaku, wbijamy jajo. Ja dodaję kilka ziaren niezmielonej soi i garstkę płatków owsianych. Mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (w zależności od piekarnika).
0 komentarze :