Placuszki twarogowe
składniki:
*3 jajka
*3 łyżki cukru
*1 łyżeczka cukru waniliowego
*3 łyżki mąki
*200 g twarogu
* szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do żółtek twaróg i mąkę dokładnie mieszamy, ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać pianę do masy jajeczno- twarogowej. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Moja mama ciasto na placki twarogowe miksowała, ja mieszam ręcznie bez używania miksera. Wg mnie masa nie musi być idealnie gładka i nie przejmuje się grudkami twarogu. Patelnię smaruję tłuszczem i na dobrze rozgrzaną nakładam placki łyżką. Smażymy na rumiany kolor z obu stron, przewracamy gdy brzegi się zetną a na powierzchni placka pojawią się bąbelki.
Do smażenia musi być dobra patelnia i płaska plastikowa szpatułka do obracania... placki są delikatne. I pachną pięknie już podczas smażenia, wabiąc smakoszy do kuchni:)
Idealne na śniadanie, podwieczorek, podawane z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem... Moje dzieci je uwielbiają... i jest to chyba jeden z moich smaków dzieciństwa:)
0 komentarze :