HUMUS
Klasyczny bliskowschodni hummus to pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny - pasty sezamowej. Samo słowo hummus zarówno po hebrajsku, jak i arabsku znaczy cieciorka. Ciecierzyca, zwana tez włoskim grochem zawiera witaminy z grupy B, błonnik, kwas foliowy, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Chroni organizm przed podwyższaniem poziomu cholesterolu oraz podnosi odporność organizmu. Badania wykazały, że zaletą cieciorki jest skład aminokwasowy zawartego w niej białka, które przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa, i dlatego jest warzywem szczególnie istotnym w diecie wegetariańskiej.
składniki:
• 6 łyżek ziaren sezamu
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka oleju sezamowego
• czosnek 3-4 ząbki
• sok z połówki cytryny
• 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej)
• 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
• sól
Uprażony na suchej patelni sezam ostudzić i zblenderować z dodatkiem oleju sezamowego aż do uzyskania gładkiej pasty sezamowej. Dodać ciecierzycę i pozostałe składniki (oliwa, czosnek, sok z cytryny, sól) i miksować na jednorodną masę. Na koniec wszystko zblenderować jeszcze raz z zimną wodą aż otrzymamy aksamitna konsystencję... choć ja muszę przyznać, że lubię humus taki nie do końca zmiksowany z wyczuwalnymi pod językiem grudkami:) czyli po prostu pastę z ciecierzycy:)
Na górze moja pasta wyśmienita do chleba, na dole mój humus idealny jako dip:)
0 komentarze :