GOTUJ Z VIKTORIĄ
Dziś kolejny odc cyklu Dziecko na Warsztat- Kulinaria. Powstał spontanicznie, z tego co było w lodówce. Miałyśmy z Vi jeden cel, ma być smacznie i tak jak lubimy. Ciasto, bo ciasto to, jest to co Vi pichcić uwielbia... I kolorowa, zdrowa kolacja, bo mojego niejadka, to trzeba sposobem...
Zaczęłyśmy od szukania inspiracji w naszych ulubionych książkach kucharskich. W naszej kuchni króluje Gratka dla małego niejadka i przepisy Cecylki Knedelek. Ale gdybyście potrzebowali wsparcia i pomysłów przedstawiamy zestawienie książeczek kucharskich dla dzieci:
PROSTY JABŁECZNIK
(który zawsze wchodzi)
Uwielbiam gotować, ale ciasto to zdecydowanie nie moja domena... Może dlatego, ze cierpię na chroniczny brak piekarnika... Dlatego dzisiejszy przepis to proste i szybkie ciasto z prodiża. Znacie takie urządzenie? Ja używam od roku i piekarnik to, to nie jest, ale chociaż mała namiastka...
składniki:
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl oleju
- serek homogenizowany waniliowy
- 0/5 szkl gazowanej wod mineralnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- jabłka ( lub inne sezonowe owoce, bakalie)
- cukier puder do posypania
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy resztę składników dokładnie mieszamy . Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy, pieczemy ok 40 minut. Prawda, że dziecinnie proste?
KOLOROWE PASTY DO CHLEBA
Kanapki nie muszą być nudne, a warzywa zjadamy w najróżniejszej postaci. Domowe smarowidła to pyszna alternatywa dla klasycznych kanapek. Świeże pieczywo i pasta z ulubionych warzyw. Pasty warzywne własnej produkcji, bez sztucznych ulepszaczy, bardzo aromatyczne, zdrowe i sycące... kolorowE. I wysiłku wiele nie musimy włożyć, by przygotować pyszne kanapki eksplodujące witaminami. Nasza propozycja to 3 kolory: żółty, czerwony, zielony... Rasta smarowidła na jesienne chłody:) Pyszności...
Zielona pasta to szpinak z ciecierzycą. Szpinak blanszowany na oliwie z dodatkiem czosnku. Szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu...
I szybka akcja z blenderem:)
Żółta pasta to wiejskie jaja, żółty ser, trochę ciecierzycy , łyżka majonezu ( lub śmietany) i curry
Pasta czerwona to burak zapiekany z czosnkiem, czerwona fasola i garść oliwek... Ja ją uwielbiam, choć np Igor preferuje tuńczyka z czerwoną fasolą i czosnkiem...
Wspólne gotowanie z dziećmi to piękna sprawa. Dzieci zazwyczaj rwą się do pomocy... Nie zawsze mam czas i chęci... bo wiadomo mama sama wszystko zrobi szybciej, sprawniej... i bałagan jakby mniejszy... Ale gotowanie to jedna z przyjemniejszych form spędzenia z dzieckiem czasu, pokazania, że jego pomoc jest ważna, potrzebna... Pomaga kształtować nawyki żywieniowe i klasycznie wyrabiać smak... Bo wiadomo, że kto gotuje ten podczas pichcenia próbuje, smakuje... Kuchenne zabawy pomogą przełamac niechęć przed nieznanymi smakami, a efekt końcowy pichcenia jest powodem do dumy dla małego kucharza. Wiele kuchennych czynności to znakomite ćwiczenia manualne... gotowanie wymaga koncentracji, koordynacji ruchów... ale i wyobraźni... Można rozcierać, ucierać, ugniatać, mieszać, smakować, rozlewać, przesypywać... Noża użyć pod rodzicielską kontrolą... Pozwólmy czasem dzieciom na twórczy bałagan w kuchni i wspólnie przegotujmy ucztę dla podniebienia.
Dziecko na Warsztat odc. Kulinaria, dziś również na :
0 komentarze :