Related Posts with Thumbnails

Zdrowa alternatywa- ŚLIWKOWA NUTELLA

Nutella składa się głównie z cukru zmieszanego z olejem, do którego dodano trochę miazgi z orzechów laskowych i mleka w proszku. Grubo ponad połowa słoiczka to czysty cukier... Jakoś nikt nie mówi o tym w reklamach i jakoś mimo świadomości ilości cukru w nutelli, nigdy to do mnie nie docierało... A może nie miało większego znaczenia, bo u nas w domu nutellę konsumuje się okazjonalnie, zdecydowanie wolimy masło sezamowe:) Ostatnio podczas wykładu dietetyczki usłyszałam, że jak ktoś lubi zajadać nutellę łyżkami, to niech weźmie 6 łyżek cukru, dwie oleju, oprószy kakao i mlekiem w proszki i sprawdzi walory smakowe... MMMM pycha?
Dietetyczka namawiała do spróbowania banatell, domowego masła czekoladowego na bazie banana
Składniki:
  • 3/4 dużego banana (lub 1 mały)
  • 1-2 łyżki mleka
  • duża łyżka gorzkiego kakao
  • łyżka tartych migdałów (opcjonalnie, można pominąć)
  • cukier/miód (wg. upodobań.)
Banana z mlekiem rozgniatamy widelcem, aż banan będzie miał konsystencję kremu. Dodajemy kakao. Bardzo dokładnie mieszamy. Dosypujemy tarte migdały. Łączymy i dosładzamy do smaku. 

Ja wczoraj w chorobowym widzie musiałam przerobić śliwki... i tak powstała nutella ze śliwek ( czyli po prostu powidła śliwkowe z dodatkiem kakao i czekolady), która bardzo przypadła do gustu Vi i Igorowi:)

Składniki:
  • ½ kg słodkich śliwek, 
  • 100g mlecznej czekolady,  
  • 1 szkl kakao, 
  • ½ szkl miodu, 
  • szczypta cynamonu, 
Wydrylować śliwki i wrzucić do garnka. Zalać miodem i gotować na małym ogniu często mieszając. Gdy owoce się rozpadną można zmiksować blenderem lub przepuścić przez durszlak w celu pozbycia się skórek. Rozpuścić czekoladę i dodać do masy śliwkowej. Pod koniec dodać cynamon i kakao. Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami.

7 komentarze :