Zdrowa alternatywa- ŚLIWKOWA NUTELLA
Nutella składa się głównie z cukru zmieszanego z olejem, do którego dodano trochę miazgi z orzechów laskowych i mleka w proszku. Grubo ponad połowa słoiczka to czysty cukier... Jakoś nikt nie mówi o tym w reklamach i jakoś mimo świadomości ilości cukru w nutelli, nigdy to do mnie nie docierało... A może nie miało większego znaczenia, bo u nas w domu nutellę konsumuje się okazjonalnie, zdecydowanie wolimy masło sezamowe:) Ostatnio podczas wykładu dietetyczki usłyszałam, że jak ktoś lubi zajadać nutellę łyżkami, to niech weźmie 6 łyżek cukru, dwie oleju, oprószy kakao i mlekiem w proszki i sprawdzi walory smakowe... MMMM pycha?
Dietetyczka namawiała do spróbowania banatell, domowego masła czekoladowego na bazie banana
Składniki:
- 3/4 dużego banana (lub 1 mały)
- 1-2 łyżki mleka
- duża łyżka gorzkiego kakao
- łyżka tartych migdałów (opcjonalnie, można pominąć)
- cukier/miód (wg. upodobań.)
Banana z mlekiem rozgniatamy widelcem, aż banan będzie miał konsystencję kremu. Dodajemy kakao. Bardzo dokładnie mieszamy. Dosypujemy tarte migdały. Łączymy i dosładzamy do smaku.
Ja wczoraj w chorobowym widzie musiałam przerobić śliwki... i tak powstała nutella ze śliwek ( czyli po prostu powidła śliwkowe z dodatkiem kakao i czekolady), która bardzo przypadła do gustu Vi i Igorowi:)
Składniki:
- ½ kg słodkich śliwek,
- 100g mlecznej czekolady,
- 1 szkl kakao,
- ½ szkl miodu,
- szczypta cynamonu,
pychotka. Na pewno spróbuję i tej z bananem i tej ze śliwek. A to mleko to w proszku dawałaś czy zwykłe?
OdpowiedzUsuńzwykłe
OdpowiedzUsuńmmm pychotka,muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńślina aż do pasa... jutro lecę po śliwki i banany czekoladę i kakao i działam :) dzięki
OdpowiedzUsuńSuper :D zaczynam działać :p
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smakowicie!! Na pewno wypróbuję!!
OdpowiedzUsuńświetne przepisy - muszę spróbować - skopiowałam pozdrawiam
OdpowiedzUsuń