Related Posts with Thumbnails

Pyłek pszczeli... czyli leki z pasieki

Kiedy znajomy pszczelarz zapytał, czy może postawić u nas ule, musiałam chwilę się zastanowić... pszczoły, dzieci, ja jakby nie było na jad pszczeli uczulona... zwyciężyła perspektywa miodu z przydomowej pasieki... Naturalnego, zdrowego, aromatycznego, pysznego... Miodu mamy pod dostatkiem, ale ostatnio, gdy nastąpiła inauguracja sezonu chorobowego, pan pszczelarz przyniósł worek pyłku i przykazał codziennie spożywać. Cóż ja nie jestem skrupulatna w przyjmowaniu medykamentów, za to Vi raczy się pyłkiem pszczelim codziennie...


Ten produkt zielarski, znany jest od lat ze swoich wyjątkowych właściwości. Skuteczność działania pyłku pszczelego potwierdza zarówno długoletnia tradycja stosowania oraz profesjonalne badania naukowe. Pyłek kwiatowy jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych. Jego niezwykłe właściwości terapeutyczne wynikają z bogatego składu, w którym identyfikuje się ponad 250 różnych związków chemicznych, wśród których najcenniejsze dla organizmu człowieka to węglowodany, cenne kwasy tłuszczowe, aminokwasy, składniki mineralne, m. in. tak istotne dla zdrowia, jak żelazo, magnez i potas, witaminy, rutyna, antybiotyki-inhybiny, enzymy, kwasy organiczne. Badania laboratoryjne do tej pory dowiodły, że pyłek dysponuje szerokim spektrum 50 bioaktywnych składników, które wykazują korzystne działanie przy pewnych dolegliwościach ludzkiego organizmu oraz jego nieprawidłowym działaniu.

  • Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.  
  • Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy. 
  • Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.  
  • Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.  
  • Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.  
  • Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42.
  • Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych. 
Pyłek pszczeli zawiera wszystko to, co jest niezbędne dla organizmu do życia. Z pomocą pyłku możemy zapobiec chorobom następującym wskutek braku odpowiednich składników odżywczych. Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, najlepiej w połączeniu z propolisem, czyli kitem pszczelim. Pyłek pszczeli ma zastosowanie również w leczeniu alergii, w szczególności kataru siennego czy astmy. Badania potwierdzają także jego pozytywne działanie w leczeniu przerostu prostaty, czy choroby wrzodowej dwunastnicy. Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie i właściwości. Jego odżywcze działanie sprawia, że jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i osobom, które wykonują ciężką prace fizyczną lub umysłową. Dzięki swojej dużej wartości biologicznej może być wykorzystywany u dzieci w różnych chorobach wywołanych zaburzeniami w odżywianiu, brakiem apetytu czy opóźnionym rozwojem. W przypadku dzieci anemicznych pyłek kwiatowy wpływa na przyrost czerwonych ciałek krwi, poprawia również ich ogólny stan zdrowia. Czekam, kiedy mój niejadek, po pyłku nabierze apetytu:), bo podobno spożywanie pyłku pszczelego wzmacnia apetyt, co widać już po kilku dniach przyjmowania.



Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka. Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku: Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy. wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania, reguluje przemianę materii. Działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka. zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy. Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych. stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Przeciwmiażdżycowe. Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby. jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka. wspomaga leczenie silnych zaparć. przynosi poprawę w niektórych biegunkach, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia. Lecznicze schorzeń prostaty.  Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku. Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu. Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę. Nic tylko zazywa pyłek proszę państwa. Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną. Jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary, wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów. Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem. można rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku. Dawki dzienne:
  • dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku, 
  • dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku, 
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku, 
  • dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku. 
(Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.)

0 komentarze :