Related Posts with Thumbnails

MLEKO ROŚLINNE czyli jak wydoić zboża:)

MLEKO ZBOŻOWE

Temat wypłynął gdzieś mimochodem... Piszecie, pytacie jak nie mleko modyfikowane, to co? Nie powiem Wam, że jest złoty środek, magiczne mleko cud... Ale zdradzę Wam, że są mleka zbożowe. Zamienniki mleka wytwarzane z owsa, orkiszu, ryżu, pszenicy, komosy ryżowej... Mleko przypominają tylko i wyłącznie wyglądem, nie zawierają laktozy a ich wartości odżywcze zależą od tego z czego je przyrządzimy. Bo przygotować je możemy samodzielnie w domu. Są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów, a ponad to są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Polecane szczególnie alergikom i mamom karmiącym podczas nadwrażliwości dziecka na białka mleka krowiego. Idealna alternatywa dla osób, które z różnych przyczyn muszą stosować dietę bezmleczną.


Mleka zbożowe są naturalną alternatywą dla mleka modyfikowanego, czy krowiego, urozmaiceniem diety. U nas królowały po zakończeniu karmienia piersią. Czy zastąpią całkowicie mleko? Nie wiem. Na forach mam wegetarianek przeczytamy, że tak. U nas mleko zbożowe było tylko elementem diety, bo po 6msc moje dzieci miały rozszerzaną dietę i jadły stałe pokarmy... więc ich jadłospis nie był już oparty na mleku. Obawiam się, że u maleńkich dzieci mleka zbożowe ( jako jedyny pokarm) są dość ryzykowne ponieważ są ubogie w kwasy tłuszczowe. Przed 1 rokiem życia polecane są mleka ryżowe, jaglane i kukurydziane. Najbezpieczniejsze, bo już od 4 miesiąca życia, są mleka ryżowe oraz kukurydziane. Mleko migdałowe możemy bezpiecznie podawać już po 8 miesiącu, pozostałe raczej po pierwszym roku życia. Jeśli mamy wątpliwości lub nasze dziecko miało wcześniej problemy z alergią pokarmową, przed podaniem mleka  roślinnego polecam skonsultować się z lekarzem.

Najpopularniejszym mlekiem roślinnym jest sojowe, ja go unikałam z racji ogólnodostępnej soi GMO. Ulubionym napojem moich dzieci natomiast było mleko migdałowe. Napoje roślinne możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością jednak ich cena skłoniła mnie do przygotowania mlekopodobnych specyfików samodzielnie. Technika robienia mleka jest prawie zawsze taka sama. Moczymy , płuczemy i miksujemy w blenderze:) Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe. Mleko roślinne przechowujemy w zakręconym słoiku w lodówce, powinno być zużyte w ciągu 48 godzin. Do smaku możemy je dosolić i dosłodzić (syropami, miodem, lub suszonymi daktylami dodając je podczas miksowania). 


MLEKO RYŻOWE: 
  • 3-4 szkl. gorącej wody 
  • ciepły ugotowany brązowy ryż 
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Po ostudzeniu umieścić w lodówce na ok. 30 minut, aż mleko odzieli się od zawiesiny następnie przecedzić mleko przez gazę. Mleko ryżowe ma podobną kaloryczność jak 2% mleko krowie. Ma więcej węglowodanów niż mleko krowie niestety nie zawiera wapnia ani błonnika. Ponadto mleko ryżowe zawiera skrobię i posiada wysoki indeks glikemiczny

MLEKO MIGDAŁOWE: 
  • 1 szkl. migdałów 
  • 3 szkl. wody 
Migdały sparzyć, obrać ze skórki oraz moczyć w przegotowanej wodzie przez noc. Wodę z moczenia wylać, migdały zmiksować i dodać 3 szklanki wody źródlanej. Mleko migdałowe jest cennym źródłem witaminy E, manganu, cynku, selenu, potasu, żelaza i wapnia oraz kwasów omega-3.


MLEKO JAGLANE:
  • 1/3 szkl. migdałów
  • 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej 
  • 3 szkl. wody przegotowanej lub mineralnej
Migdały namoczyć przez noc, obrać drobno posiekać, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, wodę i zmiksować


MLEKO OWSIANE:
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 4 szkl. przegotowanej wody
Płatki ugotować w 1-1,5 szkl wody do miękkości.Potem wrzucić płatki do blendera, zmiksować. Dolać resztę wody i ponownie zmiksować. Mleko owsiane jest bogate w węglowodany, witaminy B, witaminę E i D oraz substancje mineralne (potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź i cynk) oraz karoteny.

MLEKO KOKOSOWE:
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 2 szkl. gorącej wody
Wiórki zalewamy szkl. wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2h. Po tym czasie dodajemy szklankę wody i blenderujemy. Przeciskamy przez gazę. Resztki wiórek z gazy przekładamy do blendera dolewamy szkl. wody, blenderujemy i znów przeciskamy przez gazę. Pierwszą i drugą partię łączymy.


MLEKO SEZAMOWE:
  • pół szkl nasion sezamu
  • 1 szkl. przegotowanej wody
Sezam namoczyć na noc w chłodnej wodzie. Następnego dnia zmiksować razem z wodą.


Mleka roślinne możemy kupić lub przygotować samodzielnie. Polemizowałbym, czy robienie jest bardziej czasochłonne niż szykowanie mm. Mleko możemy przygotować na dwa dni, trzymać w lodówce, a świeże nawet zamrozić. W sytuacjach deficytu "mleko" Vi często jadła kleik, czy kaszkę na wodzie z łyżką masła i ulubionymi owocami :)

Nasza przygoda z mlekiem roślinnym zaczęła się od książki Bożeny Żak-Cyran "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą". Polecam znajdziecie tam ciekawe przepisy.
ciekawy artykuł znajdziecie TUTAJ.

0 komentarze :