Related Posts with Thumbnails

WIELKANOC


Święta Wielkanocne to wyjątkowy okres w roku. Kościół katolicki uznaje święto to za najważniejsze w roku.  My jutro ruszamy w moje rodzinne strony by zasiąść przy świątecznym stole z dziadkami Viktorii. Jak dotrzemy na Warmię z pewnością będziemy malować jajka i niestety załapiemy się na przedświąteczne porządki:(


Niedziela Wielkanocna (nazywana też Wielką Niedzielą, Niedzielą Zmartwychwstania Pańskiego) to pierwszy dzień świąt wielkanocnych. W Polsce w godzinach porannych odprawiana jest uroczysta rezurekcja (resurrectio łac. oznacza zmartwychwstanie), która swymi tradycjami sięga średniowiecza. Po powrocie do domu w gronie rodzinnym zasiada się do uroczystego śniadania wielkanocnego, które rozpoczyna się składaniem życzeń i dzieleniem się święconką z koszyczka. 

Poniedziałek Wielkanocny (zwany też Lanym Poniedziałkiem, Śmigusem-dyngusem ) to drugi dzień świąt Wielkiej Nocy. W polskiej tradycji tego dnia polewa się dla żartów wodą inne osoby, nawet nieznajome. Polewanie wodą nawiązuje do dawnych praktyk pogańskich, łączących się z symbolicznym budzeniem się przyrody do życia i co rok odnawialnej zdolności ziemi do rodzenia. Do dziś zwyczaj kropienia wodą święconąpól w poniedziałkowy ranek przez gospodarzy jest spotykany we wsiach na południu Polski. 


Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych. Czekamy na to śniadanie przez cały Wielki Post, zatem nie dziwi fakt, że wszystkiego co znajduje się na stole staramy się skosztować choćby przynajmniej po troszeczkę.

Na tradycyjnym stole wielkanocnym nie może zabraknąć takich potraw jak:
  • żurek wielkanocny
  • biała kiełbasa pieczona
  • szynka świąteczna
  • faszerowane jajka
  • ćwikła
  • babka wielkanocna
  • mazurek
  • sernik

Wielkanocne smakołyki można podawać dzieciom w porcjach stosownych do wieku:
  • Jajka - 7-miesięczny malec może zjeść pół żółtka co drugi dzień, 9-miesięczny - całe żółtko co drugi dzień, a już w 11. miesiącu może zjeść całe jajko (3 sztuki w tygodniu).
  • Żurek - kiszony w domu można podać dziecku, które skończyło 9 miesięcy - dla młodszych jest niedozwolony ze względu na mąkę żytnią zawierającą gluten.
  • Wędliny - do czwartego roku życia lepiej nie podawać dzieciom kiełbas i wędlin (zawierają saletrę). Wyjątkiem są wędliny przeznaczone specjalnie dla dzieci (np. Morlinki). Najlepsze dla dzieci są jednak mięsa pieczone w domu.
  • Sałatka jarzynowa - gdy majonez zastąpimy jogurtem możemy ją podać 10-miesięcznemu malcowi, jeśli nie jest uczulony na białko mleka krowiego. Sałatkę dla alergika można polać oliwą.
  • Sernik - ser podajemy dopiero w 12. miesiącu, pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na mleko. Lepiej nie podawać paschy, jeśli była przyrządzona bez pieczenia lub gotowania ? surowe jaja mogą być przyczyną zakażeń (np. salmonellą).
  • Baba drożdżowa - jedno ze zdrowszych ciast, można ją podawać od 11. miesiąca.
  • Mazurek - kruchy spód składa się z mąki i jaj (więc jest "dozwolony" od 11. miesiąca). Przybranie mazurka jest mieszanką czekolady, bakalii i orzechów - lepiej nie podawać go dziecku poniżej roku. 

0 komentarze :