Related Posts with Thumbnails

Zakwaszenie organizmu

Nowy Rok... 30 na karku... nie robię postanowień, których nie dotrzymam, nie snuję dalekosiężnych planów... ale ostatnimi czasy edukuję się w kwestii zdrowia i próbuję zweryfikować swoją dietę, tak by w naturalny sposób, od środka, poradzić sobie z różnymi dolegliwościami, z którymi się borykam.


Zdrowy organizm to taki, w którym pH krwi jest zasadowe i wynosi około 7. Nasz sposób odżywiania może jednak prowadzić do zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi kwasowo–zasadowej i ewidentnie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: zmęczenia, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Szacuje się, że w Europie nawet ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu... Zakwaszenie organizmu jest bowiem w dużym stopniu spowodowane rozwojem cywilizacji: zanieczyszczeniem środowiska, produkcją żywności na masową skalę, życiem w pośpiechu i byciem narażonym na permanentny, stres. Tempo dzisiejszego życia zdecydowanie nie sprzyja zdrowiu...


Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym czynnikiem prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się kwaśnych pozostałości przemiany materii, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi. Wszystko to, co zjadamy oddziaływuje na nasz organizm: może go zakwaszać albo alkalizować. Najsilniejsze właściwości kwasotwórcze wykazują twarde sery oraz ryby i mięso, czyli ogólnie rzecz biorąc produkty wysokobiałkowe. Ponad to w dużej mierze nasz organizm zakwaszają produkty zbożowe, słodycze i żywność przetworzona, która zawiera dużo soli. To co jemy możemy podzielić pod względem kwasowości na trzy grupy: produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), średnio zakwaszające (pH 6.9-6) i słabo zakwaszające(pH <7).


Co zrobić, aby zapobiec zakwaszeniu organizmu i powrócić do równowagi kwasowo-zasadowej? Przede wszystkim należy zmienić styl życia. Zacząć od prawidłowego nawodnienia organizmu. Musimy pilnować, aby w naszej diecie nie zabrakło produktów bogatych w wapń, magnez i potas. Unikać posiłków wysoko przetworzonych, ograniczyć ilość mięsa, kawy, mocnej herbaty, czy alkoholu. Komponując swoje posiłki zwracać uwagę na ilość składników zakwaszających i alkalizujących. Nie chodzi o kompletną eliminację, ale równowagę. W naszym menu warzywa, owoce i pełnoziarniste zboża powinny pojawiać się cztery razy częściej niż mięso, ryby czy jaja. Najlepszym sposobem na zakwaszenie organizmu jest dieta składająca się z dużych ilości owoców i warzyw, gdyż produkty te w przewadze mają charakter zasadotwórczy.  Niby prosta sprawa...



0 komentarze :