Burgery Fasolowe
Pyszne, warzywne burgery z czerwonej fasoli dostarczą nam dużo białka, witamin z grypy B oraz potasu i wapnia. A co najważniejsze przygotujemy je w kilkanaście minut :)
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 czerwona papryka
* 1 czerwona cebulka
* 2 ząbki czosnku
* 1 ostra papryczka
* sól, pieprz
* rukola
* oliwa do smażenia
* siemię lniane, sezam
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy i zestawiamy z ognia. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Fasolę odsączamy. Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę, podsypujemy siemieniem lnianym i ziarnami sezamu, dla uzyskania pożądanej konsystencji - gęsta pasta o zwięzłej konsystencji. Czasem lubię dodać do masy drobno posiekaną rukolę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Lepimy z powstałej masy małe krągłe burgery, które następnie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Gotowe burgery wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, następnie delikatnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
0 komentarze :