Related Posts with Thumbnails

Masala Czaj


Masala czaj to nic innego jak czarna herbata z dodatkiem mleka i przypraw :) Masala czaj jest cenionym oryginalnym indyjskim napojem, którego receptury datuje się na ponad 5000 lat... Ten aromat i smak, to moje wspomnienie studenckich czasów... podroży na stopa, posiadówek w pewnym tipi na Rainbow... Przyprawami zwyczajowo stosowanymi w masala czai są goździki, imbir, cynamon, pieprz, kardamon i gałka muszkatołowa. Mieszankę herbaty i całych przypraw zalewa się wrzątkiem i zostawia do zaparzenia, a następnie dodaje mleko. W medycynie ajurwedyjskiej znane są lecznicze właściwości imbiru i kardamonu w dolegliwościach trawiennych. Cynamon i kardamon o rozgrzewającym działaniu pomagają usunąć dreszcze i zwalczyć typowe objawy przeziębienia. Goździki mogą pomóc oddalić ospałość, a gałka muszkatołowa przeciwdziała nudnościom. Nie znaleziono jeszcze substytutu dla dobroczynnego wpływu filiżanki solidnego naparu masala czai na ludzkie zdrowie.


Składniki:
* 1 szklanka wody
* 2 szklanki mleka
* 4 łyżeczki czarnej herbaty 
* 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
* 10 goździków roztartych
* pół łyżeczki mielonego imbiru
* szczypta gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki anyżu
*  pół łyżeczki cynamonu
* pół łyżeczki czarnego pieprzu

Wodę wlać do garnuszka, wsypać przyprawy i zagotować na wolnym ogniu 10-15 min. Wsypać herbatę i znowu zagotować. Zdjąć z ognia, przecedzić. Do wywaru dodać ok. 4 łyżeczek cukru i mleko. Zagotować.


0 komentarze :