Related Posts with Thumbnails

W mojej kuchni



Uwielbiam gotować i otaczać się dobrymi książkami kucharskimi... Drukowanie przepisów z sieci to nie dla mnie... lubię otworzyć papierową księgę i stanąć do garów... Trochę zaniedbałam, tą małą przyjemność dnia codziennego... ale odkrywam ją na nowo... w trochę innej formie, bo teraz szykuję głównie lunchboxy do pracy.


Oto moje top 7, bez tych książek moje życie kuchenne byłoby nudne:

1. JADŁONOMIA - kuchnia roślinna
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.

2. KUCHNIA ROŚLINNA
Kuchnia roślinna to intrygujący zbiór przepisów na dania z kwiatów, liści, łodyg, strączków, korzeni i bulw, a nawet warzywnych owoców. Znajdziesz tu zarówno dobrze zadomowione w naszej tradycji kulinarnej warzywa: pomidora, ziemniaka czy kapustę, jak i mniej znane gatunki, np. jarmuż czy skorzonerę. 

3. ZIELONO & ZDROWO 
Pięknie wydana książka Luise Vindahl i Davida Frenkiela to ponad 200 stron przepisów z całego świata. Green Kitchen. Zielono & zdrowo podzielona jest na siedem rozdziałów (Poranki, Lżejsze posiłki, W drodze, Obiady rodzinne, Małe przekąski, Napoje oraz słodkości), ponadto zawiera wstęp z podstawowymi technikami przygotowywania np. domowego mleka roślinnego czy bulionu oraz kilka słów o produktach, z jakich korzystają autorzy. 

4. PYSZNE DO PUDEŁKA 
Ponad 80 przepisów na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne, smaczne i zdrowe potrawy, które nie tylko mogą być podane w domu, ale również zapakowane do pudełka śniadaniowego i zabrane do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Mogą posłużyć także jako pomysł na wypełnienie kosza piknikowego z przyjemnością opróżnianego w miłym towarzystwie na świeżym powietrzu. 

5. KASZA JAGLANA 
Kasza jaglana pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu, podnosi naturalną odporność, neutralizuje kwasy, czyści jelita, wzmacnia serce. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. W książce „Kasza jaglana” Beata Pawlikowska prezentuje aż 155 przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. Okazuje się, że z kaszy jaglanej można przygotować śniadanie, lunch, obiad, kolację, zupy, sałatki, sosy, dipy, pasty do kanapek, ciasta i ciastka, desery i chleby! Prawie wszystkie receptury zostały przygotowane na bazie dawnej chińskiej filozofii pięciu przemian. Polega ona na dodawaniu składników w określonej kolejności, w nawiązaniu do pór roku i żywiołów. Dzięki temu wszystkie narządy wewnętrzne zostają nakarmione tym, czego potrzebują. 

6. SMAK ŻYCIA. KUCHNIA CZTERECH PÓR ROKU 
148 stron autorskich przepisów kulinarnych Agnieszki Maciąg okraszonych pięknymi fotografiami. Przepisy na cały rok. Dania sezonowe, przepisy krok po kroku pozwalające na samodzielne gotowanie tym, którzy dopiero zaczynają przygodę kulinarną. 

7. QMAM KASZE 
Powrót do prostego smacznego jedzenia, do tradycyjnych polskich kasz. Książka zawiera ponad siedemdziesiąt pięknie zilustrowanych przepisów na lekkie, zdrowe dania bez mięsa i z niewielką ilością glutenu. Maia Sobczak inspiruje, jak gotować pyszne potrawy z kasz, łącząc tradycję i nowoczesne trendy kulinarne. Jej kuchnia jest lekka, zdrowa i pachnąca.


0 komentarze :