Jarmuż
Jarmuż jest odmianą kapusty ogrodowej. Ceniony w starożytności, niedoceniany w 20 wieku, dziś coraz bardziej zyskuje na popularności. Długo musiałam się do niego przekonywać, ale podobnie jak do szpinaku zapałałam miłością wielką. Okazał się doskonałym uzupełnieniem mojego prywatnego projektu zdrowy lunch w pracy zamiast buły i serka :)
Jarmuż jest niezwykle odżywczy. To wyjątkowo bogate źródło chlorofilu, błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu) i jednocześnie bardzo mało kalorii. Jarmuż zawiera przeciwutleniacz - sulforafan, który może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Ma działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe, przeciwdziała chorobom serca.
Aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne działanie. Jarmuż można przyrządzać na wiele sposobów: podawać na surowo, wyciskać z niego sok, miksować w zielonych koktajlach, krótko smażyć, przygotowywać na parze, blanszować, gotować, a nawet piec. Ja zdecydowanie preferuję krótko przesmażony...
Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?- – usprawnia przemianę materii i przeciwdziała zaparciom,
- – wspomaga pracę układu immunologicznego, ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne,
- – dzięki zawartości wapnia wpływa na kościec,
- – działa odmładzająco,
- – zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników,
- – działa korzystnie na wygląd skóry,włosów i paznokci,
- – obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc,
- – obniża poziom cholesterolu,
- – może uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy,
- – zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty, czyli problemów z widzeniem o zmierzchu, oraz zespołowi suchego oka,
- – reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega nadmiernym krwawieniom miesiączkowym u kobiet
0 komentarze :