DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I TRUSKAWKAMI
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko i 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cynamonu
- tarte jabłka , drzem truskawkowy
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru i polać niewielką ilością mleka. Palcami zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz mleka i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając mleko, aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią i jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm posmarować masłem. Wyłożyć do niej połowę ciasta. Na nim ułożyć jabłka, truskawki posypać łyżką cynamonu i nałożyć drugą połowę ciasta. Przykryć i odstawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 220 st.C i piec przez 35-40 minut.
0 komentarze :