Zdrowie po Dzwonku
Wiem, że każdemu temat sklepików szkolnych się już "przejadł"... dosłownie i w przenośni... Może jestem ignorantką, ale staram się dzieci odżywiać dobrze, zdrowo i smacznie... śmieszą mnie pikiety maturzystów... bo oni nawyki żywieniowe maja już utrwalone... a mdlejące licealistki pragnące cukru to dla mnie niepoważna kpina... Moja mama robiła mi co rano kanapki do szkoły, teraz ja szykuję drugie śniadanie mojej córce... śledzę jadłospis w szkole i przedszkolu... Nie uważam za krzywdę dla dzieci kaszy w jadłospisie kompotu bez cukru, ani tym bardziej kanapek z wieloziarnistym pieczywem...Ze skrajności w skrajność – tak jednym zdaniem można najprościej opisać procedery w sklepikach i stołówkach szkolnych po zmianach, które zaszły wraz z nowym rokiem szkolnym. Pod wpływem najnowszego rozporządzenia ministra edukacji narodowej o bezpieczeństwie żywności i żywienia szkolne stołówki przechodzą iście gesslerowskie kuchenne rewolucje... Szczerze mam wrażenie, ze to jakaś bezsensowna przepychanka dorosłych, którzy boja się zdrowej żywności...Naprawdę? Serio kompot musi być z dwiema łyżeczkami cukru? A 2 złote wydane z kieszonkowego na czipsy, to szczyt marzeń? Naprawdę biedna drożdżówka jest podstawą żywienia dzieci i młodzieży w Polsce?
Żywienie zbiorowe w szkołach, podobnie jak w innych placówkach oświatowo-wychowawczych, spełnia szereg istotnych funkcji, wśród których na szczególną uwagę zasługują promowanie zachowań zdrowotnych i działania oświatowo-edukacyjne. Warto pamiętać, że nawyki żywieniowe, które są utrwalane w dzieciństwie i młodości, bardzo ciężko zmienić w wieku dorosłym. Spożywanie prawidłowo zestawionych, a jednocześnie pełnowartościowych smacznych posiłków kształtuje nawyk racjonalnego odżywiania, który będzie kontynuowany również w późniejszym okresie życia. Niestety żywienie w domach rodzinnych dzieci i młodzieży często odbiega od zaleceń, dlatego stołówka szkolna może być miejscem, w którym dzieci i młodzież nauczą się, jak powinny się odżywiać. Istotne jest również to, że dla części dzieci obiad w szkole stanowi jedyny ciepły posiłek, jaki spożywają w ciągu dnia. Dotyczy to przede wszystkim dzieci z rodzin ubogich, które nie mogą zapewnić dziecku możliwości spożycia takiego posiłku w domu.
Żywienie zbiorowe w szkołach, podobnie jak w innych placówkach oświatowo-wychowawczych, spełnia szereg istotnych funkcji, wśród których na szczególną uwagę zasługują promowanie zachowań zdrowotnych i działania oświatowo-edukacyjne. Warto pamiętać, że nawyki żywieniowe, które są utrwalane w dzieciństwie i młodości, bardzo ciężko zmienić w wieku dorosłym. Spożywanie prawidłowo zestawionych, a jednocześnie pełnowartościowych smacznych posiłków kształtuje nawyk racjonalnego odżywiania, który będzie kontynuowany również w późniejszym okresie życia. Niestety żywienie w domach rodzinnych dzieci i młodzieży często odbiega od zaleceń, dlatego stołówka szkolna może być miejscem, w którym dzieci i młodzież nauczą się, jak powinny się odżywiać. Istotne jest również to, że dla części dzieci obiad w szkole stanowi jedyny ciepły posiłek, jaki spożywają w ciągu dnia. Dotyczy to przede wszystkim dzieci z rodzin ubogich, które nie mogą zapewnić dziecku możliwości spożycia takiego posiłku w domu.
Celem kampanii „Zdrowie po Dzwonku” jest stanie na straży zdrowia uczniów i dbanie, aby szkolne sklepiki zaopatrywane były wyłącznie w najwyższej jakości zdrowe produkty, wspierające harmonijny rozwój dziecka. Kampania powstała w związku z uchwaloną przez Ministra Zdrowia ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia w placówkach oświatowych. Zgodnie z nowelizacją ustawy określono, jakie produkty można sprzedawać w sklepikach szkolnych.
Pomysłodawcy kampanii uważają, że szkoły, które skutecznie realizują promocję zdrowego żywienia dzieci i przestrzegają zasad ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, powinny zostać uhonorowane – dlatego tym właśnie placówkom przyznajemy Certyfikat Zdrowego Sklepiku, będący formą uznania dla polityki prowadzonej w szkole i równoznaczny z tym, że w szkole nie prowadzi się sprzedaży produktów niezdrowych dla dzieci.
Aby zdobyć Certyfikat Zdrowego Sklepiku szkoła musi zostać zgłoszona (lub samodzielnie wysłać zgłoszenie) poprzez formularz na stronie www.zdrowiepodzwonku.pl.
Po wnikliwej weryfikacji i pozytywnym rozpatrzeniu wniosku, szkoła otrzyma Certyfikat i znajdzie się na liście Zdrowych Szkół, zamieszczonej na stronie internetowej, do której dostęp będą mieli przede wszystkim rodzice. Dla ułatwienia na stronie znajduje się lista zdrowych produktów, które powinny znaleźć się w każdym zdrowym sklepiku.
Sklepiki szkolne odgrywają niezwykle istotną rolę w żywieniu dzieci, zwłaszcza w obliczu narastającego problemu otyłości i chorób takich jak na przykład cukrzyca – coraz częściej spotykana wśród dzieci. Dlatego kampania „Zdrowie po Dzwonku” promuje ideę zdrowego żywienia dzieci, ale stara się również edukować rodziców – udzielając im wskazówek na temat dostępnych produktów, ich składu, przedstawiając pomysły na posiłki dla dzieci i możliwości współpracy ze szkołami w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych.
0 komentarze :