CHIA
"Chia" oznacza siłę, wytrzymałość. Nasiona Chia są bogatym źródłem błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Zawierają także więcej wapnia niż mleko i więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś atlantycki. Błonnik, zawarty w chia, poprawia metabolizm, zmniejsza uczucie głodu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i ogranicza wchłanianie cholesterolu. Antyoksydanty, minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają zachować na długi czas energię i sprawność organizmu. Wpływają też pozytywnie na stan włosów i skóry, sprawiając, że wyglądają one świeżo i promiennie. Dowiedziono także, że chia pomaga zwalczać depresję u pacjentów z depresją dwubiegunową i wahaniami nastrojów.
Pomijając fakt, ze są modne ostatnimi czasy i smaczniejsze niż siemię lniane, są napradę prostym sposobem na zdrowe śniadanie tudzież przekąską. Można je spożywać i przyrządzać na wiele sposobów, zależy to jedynie od wyobraźni i upodobań. Można je dodawać między innymi do:
* Koktajli
* Puddingów
* Sałatek,
* naleśników, omletów
* Musli, płatków, owsianki
* Zmielone można dodać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej
* Koktajli
* Puddingów
* Sałatek,
* naleśników, omletów
* Musli, płatków, owsianki
* Zmielone można dodać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej
Napój Chia
Składniki na 2 - 4 porcje:
2 szklanki wody
1 łyżki nasion chia
2 łyżeczek miodu
soku z limonki
Kokosowy pudding chia
Składniki na 2 - 4 porcje:
duża puszka mleka kokosowego, 100 ml dowolnego mleka, 4łyżki nasion chia,
2 łyżki miodu, do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura
0 komentarze :