Widelec zamiast Noża
"Widelec zamiast noża to szczególna książka, która w prosty, przystępny i obiektywny sposób przedstawia korzyści płynące z diet roślinnych w leczeniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Powstała we współpracy z najwybitniejszymi specjalistami, których przełomowe badania naukowe wyznaczały nowe kierunki rozwoju nauk o żywieniu człowieka. Zawarte w niej praktyczne i łatwe przepisy na smaczne potrawy są odbiciem obecnego stanu wiedzy o optymalnym sposobie żywienia." Dr Colin Campbell ukazuje, że nowotwory i inne choroby zbierają największe żniwo, gdy normę stanowi sposób żywienia oparty na mięsie i nabiale, natomiast zachorowalność gwałtownie się obniża, jeśli ludzie pozostają przy tradycyjnych dietach roślinnych. Obecnie coraz więcej ekspertów podpisuje się pod stwierdzeniem, że nic nie jest w stanie zapewnić takich korzyści zdrowotnych jak dieta oparta na produktach roślinnych. Książka podzielona jest na 3 działy.
Pierwsze strony opisują korzyści dla zdrowia z przejścia na dietę opartą na nieprzetworzonych produktach roślinnych. Przedstawia sylwetki i dokonania najpopularniejszych amerykańskich lekarzy propagujących wegańską dietę- choć tu przyznam irytowały mnie te sylwetki wplecione w tekście, wybijały z rytmu czytania i powinny być zebrane w jednym miejscu. Następnie uświadamia czytelników, że weganizm jest dobry dla zwierząt i środowiska czyli w pigułce przedstawiome są argumenty za wegańską dietą: etyczne, zdrowotne, ekonomiczne i ekologiczne.
Druga część książki mówi już dokładniej o samej diecie. O tym jak przetrwać okres przejściowy, co możemy jeść częściej, co trochę rzadziej. Gdzie znaleźć najlepsze źródła witamin i minerałów i jak czytać etykiety. Jest też o tym, jakie sprzęty kuchenne będą nam potrzebne.. choc ta częśc wydaje mi się zbędna, w książce, która tak pobieznie traktuje temat kilka stron na wymienienie noży, garnków i innych rzeczy używanych w kuchni jest po prostu śmieszna:)
Część trzecia zawiera 125 przepisów na dania roślinne od śniadaniowych muffinów owsianych z borówkami, poprzez słonecznie pomarańczową zupę-krem z ignamów, po polentę z czosnkiem i rozmarynem oraz kruche ciasto malinowo-gruszkowe – pyszne, zdrowe potrawy na każdy posiłek i na każdy dzień... I tu niestety też mam pewne ale. Wiele przepisów jest ciekawych, banalnie prostych, wiele zawiera składniki u nas średnio dostępne... A to, co mnie razi to fakt że zdrowe odżywianie jest świadomym wyborem i w przepisach na zdrowe potrawy roslinne sos ze słoika, granulowany czosnek , czy aromat musztardowy nie brzmią najlepiej... Brakowało mi również fotografii potraw.
Książka jest ciekawą propozycją dla osób, które chcą coś zmienic w swojej diecie, przytacza racjonalne argumenty o wyższosci pokarmu roslinnego nad mięsnym... uświadamia drogę jaką żywność musi przejść by znaleźć się na naszym talerzu... i własnie ta droga i stopień przetworzenia są zagrożeniem dla naszego zdrwia.
"A gdyby jedna prosta zmiana mogła Cię uchronić od chorób serca, cukrzycy i nowotworów?
Przez kilkadziesiąt lat pytanie to fascynowało pewną grupę zapalonych lekarzy i naukowców, a wyniki ich badań, które mogą zmienić Twoje życie, stały się głównym przesłaniem przebojowego filmu dokumentalnego Widelce Zamiast Noży. Jak brzmi ich recepta na zdrowie? Stosuj dietę opartą na nisko przetworzonych produktach roślinnych – to może uratować Ci życie."
Więc jeśli nie książka warto obejrzeć film, wysłuchać argumentów i zastanowić się nad swoją dietą... Bo każdy sam wybiera, jak się odżywia, nie chodzi o namawianie do niejedzenia mięsa... raczej o uświadomienie korzyści płynące z pokarmów roślinnych...
0 komentarze :