Related Posts with Thumbnails

Grochówka

Mąż rzucił mi wyzwanie... męska grochówka, wojskowa z mięsem! Coby nie musieć oddać fartucha pół wieczoru pichciłam... Śmieszne, to w sumie gotować i nie próbować:) Ale najważniejsze, że smakuje zainteresowanym... Podobno sekret wojskowej grochówki to szyszki... hmm nie próbowałam:)

składniki:
  • 3 litry wody  
  • żeberka 
  • boczek wędzony
  • 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki 
  • 4 ziemniaki 
  • średnia marchewka 
  • mała pietruszka 
  • czosnek
  • cebula
  • łyżka mąki
  • lisść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku

Groch przebrać, opłukać, namoczyć przez dwie godziny. Do garnka z zimną wodą włożyć żeberka zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać wypłukany groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić. Do ugotowanego wywaru dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i warzywa starte na dużych oczkach tarki. Doprawić pieprzem i majerankiem, dodać 2 ząbki czosnku. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, zeszklić i wymieszać z mąką. Lekko zrumienić. Połączyć z zupą. Całość gotować jeszcze 10 minut.


0 komentarze :