Grochówka
Mąż rzucił mi wyzwanie... męska grochówka, wojskowa z mięsem! Coby nie musieć oddać fartucha pół wieczoru pichciłam... Śmieszne, to w sumie gotować i nie próbować:) Ale najważniejsze, że smakuje zainteresowanym... Podobno sekret wojskowej grochówki to szyszki... hmm nie próbowałam:)
składniki:
- 3 litry wody
- żeberka
- boczek wędzony
- 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
- 4 ziemniaki
- średnia marchewka
- mała pietruszka
- czosnek
- cebula
- łyżka mąki
- lisść laurowy
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
Groch przebrać, opłukać, namoczyć przez dwie godziny. Do garnka z zimną wodą włożyć żeberka zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać wypłukany groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić. Do ugotowanego wywaru dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i warzywa starte na dużych oczkach tarki. Doprawić pieprzem i majerankiem, dodać 2 ząbki czosnku. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, zeszklić i wymieszać z mąką. Lekko zrumienić. Połączyć z zupą. Całość gotować jeszcze 10 minut.
0 komentarze :