Related Posts with Thumbnails

zupa krem z pora

Por posiada naturalne właściwości lecznicze i odżywcze. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze. Dzięki wysokiej zawartości żelaza zaleca się go w leczeniu niedokrwistości. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego. Uwielbiam sałatkę z pora i jajka, cenię, go za walory smakowe... dziś przepis na prostą zupę krem 


składniki: 
  • 1,5 l bulionu 
  • 3-4 pory 
  •  3 ziemniaki 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • masło 
  • sól  i świeżo zmielony pieprz 
  • śmieta 
  • gałka muszkatałowa 
  • łyżka mąki



Bulion przygotowałam wcześniej z mrożonej włoszczyzny z babcinego ogródka z łyżką stołową oliwy z oliwek. Pory i cebulę kroimy w piórka, ziemniaki na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle, pod koniec szklenia podsypujemy łyżką mąki. Przekładamy do garnka, zalewamy ciepłym bulionem i powolutku gotujemy,aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną. Teoretycznie pani Magda Gessler odradza blenderowanie na ciepło, bo podobno ostrza się tępią, ale u mnie zawsze jest akcja na gorąco. Zupę podajemy z grzankami.



Smacznego !

0 komentarze :