zupa krem z pora
Por posiada naturalne właściwości lecznicze i odżywcze. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze. Dzięki wysokiej zawartości żelaza zaleca się go w leczeniu niedokrwistości. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego. Uwielbiam sałatkę z pora i jajka, cenię, go za walory smakowe... dziś przepis na prostą zupę krem
składniki:
- 1,5 l bulionu
- 3-4 pory
- 3 ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło
- sól i świeżo zmielony pieprz
- śmieta
- gałka muszkatałowa
- łyżka mąki
Bulion przygotowałam wcześniej z mrożonej włoszczyzny z babcinego ogródka z łyżką stołową oliwy z oliwek. Pory i cebulę kroimy w piórka, ziemniaki na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle, pod koniec szklenia podsypujemy łyżką mąki. Przekładamy do garnka, zalewamy ciepłym bulionem i powolutku gotujemy,aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną. Teoretycznie pani Magda Gessler odradza blenderowanie na ciepło, bo podobno ostrza się tępią, ale u mnie zawsze jest akcja na gorąco. Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego !
0 komentarze :