Related Posts with Thumbnails

Zupa z czerwonej soczewicy

Warzywa strączkowe cenione są ze względu na wysoką zawartość cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka. Poza zawartością białka, mocną stroną soczewicy jest też bogactwo w składniki takie jak wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C, błonnik, komplet węglowodanów, kwas foliowy. Obecne w niej wapń i fosfor to ważne budulce dla naszych kości. Spożywana w dużej ilości natomiast wzmacnia układ krwionośny. Soczewica jest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu i wolna od cholesterolu. 


składniki:
  • 1l bulionu warzywnego
  • pomidory z puszki, świeże bez skórki lub przecier pomidorowy
  • 250 g czerwonej soczewicy 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 zielona papryka
  • mała marchewka, pietruszka 
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku 
  • sól i  pieprz 
  • 2 łyżki oliwy


W garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia się cebuli i dodać paprykę. Gdy papryka ciut zmięknie dodajemy resztę składników- pomidory, soczewicę, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, marchewkę, pietruszkę, zalewamy bulionem. Gotujemy ok 30minut, az ziemniaki będą miękkie, doprawiamy do smaku


smacznego!

0 komentarze :