Zupa z czerwonej soczewicy
Warzywa strączkowe cenione są ze względu na wysoką zawartość cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka. Poza zawartością białka, mocną stroną soczewicy jest też bogactwo w składniki takie jak wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C, błonnik, komplet węglowodanów, kwas foliowy. Obecne w niej wapń i fosfor to ważne budulce dla naszych kości. Spożywana w dużej ilości natomiast wzmacnia układ krwionośny. Soczewica jest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu i wolna od cholesterolu.
- 1l bulionu warzywnego
- pomidory z puszki, świeże bez skórki lub przecier pomidorowy
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- mała marchewka, pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
W garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia się cebuli i dodać paprykę. Gdy papryka ciut zmięknie dodajemy resztę składników- pomidory, soczewicę, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, marchewkę, pietruszkę, zalewamy bulionem. Gotujemy ok 30minut, az ziemniaki będą miękkie, doprawiamy do smaku
smacznego!
smacznego!
0 komentarze :