Related Posts with Thumbnails

Miód z mleczy


Mlecz, pospolity chwast żółcący nasze łąki... Zarówno korzenie, liście jak i kwiaty mniszka lekarskiego można wykorzystywać w celach leczniczych. W roślinie zawarty jest sok mleczny, który zawiera inulinę, lakton, kwas krzemowy oraz liczne witaminy. Spożywanie wywarów z mlecza podnosi odporność organizmu, redukuje poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, pomaga w leczeniu cukrzycy, miażdży, czy reumatyzmu. Działa oczyszczająco na nerki i wątrobę, jest polecany w leczeniu trądziku, świądu i wyprysków. Jest bogatym źródłem wit. C oraz dobrze przyswajalnego magnezu. Natomiast picie nalewek wykonanych na bazie mniszka lekarskiego podnosi sprawność seksualną. Okłady i opatrunki wykonane z liści mlecza przyspieszają proces gojenia ran oraz pomagają w leczeniu kurzajek.



Kwiaty mniszka lekarskiego wykorzystuje się do leczenia nieżytów gardła i jako wspomaganie przy leczeniu przeziębień. Miód z mniszka najczęściej wykorzystywany jest przy leczeniu chorych oskrzeli (3x dziennie po 1 łyżeczce) lub na zwiększenie odporności (2x dziennie po 1 łyżeczce).

Składniki:
  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego  ( ok 450g)
  • 1 litr zimnej przegotowanej wody 
  • kilka goździków
  • 2 pomarańcze
  • 1 kg cukru 

Wkładamy kwiatki do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godziny. Następnie do kwiatków dorzucamy umytą pomarańczę pokrojona w cząstki i dodajemy goździki, z drugiej pomarańczy wycsiskamy sok. Powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Przelewamy wszystko przez gazę i odcedzamy. Zostawiamy sam płyn kwiaty wyrzucamy. Dodajemy kilogram cukru i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić. Gorącym miodem wypełniamy wyparzone wczesniej małe słoiczki, szczelnie je zamykamy i ustawiamy dnem do góry, na około 10- 15 minut.



miód z mleczy



0 komentarze :