zupa kukurydziana
Ziarna kukurydzy są źródłem witamin z grupy B, oprócz tego fosfor oraz żelazo. Szczególną wartość odżywczą kukurydzy przypisuje się obecności potasu oraz przeciwutleniaczy. Mąka kukurydziana nie posiada w swoim składzie glutenu co, z żywieniowego punktu widzenia, stanowi ogromną zaletę... Moje dzieci uwielbiają kukurydzę... choć z racji wszechobecnej kukurydzy GMO kukurydza popadła ostaniami czasy w niełaskę:(
Zupa krem z kukurydzy to pyszna i prosta w przygotowaniu zupa:
składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 3 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- drobno posiekana papryczka chili
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz do smaku
W garnku roztopić masło, dodać imbir, kurkumę, curry, czosnek. Przesmażyć dodać kukurydzę, zalać bulionem. Gotujemy do wrzenia i dodajemy mleko kokosowe, ponownie gotujemy, miksujemy.
0 komentarze :