Napój imbirowy
Imbir niewątpliwie jest jedną z najstarszych roślin leczniczych.Ceniony i stosowany do dziś, znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim przy leczeniu i profilaktyce przeziębień, stanów grypowych i stanów osłabienia odporności. Posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, łagodzi bóle i zbija gorączkę. Działanie imbiru jest nieocenione. Przeciwdziała nudnościom zapobiega tym samym dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Stosowany jako przyprawa do potraw reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny.
Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy trudnościach z koncentracją. Zwiększa ją oraz poprawia wydajność umysłową... aha jest również afrodyzjakiem!
Napój imbirowy
Składniki:
- korzeń imbiru
- cytryna
- 2-3 łyżki miodu
Świeży, nieobrany imbir trzemy na tarce wkładamy do garnka i zalewamy 1/2 l wody. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Na koniec słodzimy odrobiną miodu. Do napoju można dodać kilka goździków.
Napój z imbiru, cytryny i miodu pomoże zwalczyć wirusy, wzmocni odporność, rozgrzeje, złagodzi ból. Można go pić przez cały rok szczególnie przez osoby ze skłonnością do przeziębień, zapalenia układu moczowo-płciowego i tych, którzy są przewlekle zmarznięte w zimie i latem... Pomoże na ciążowe nudności... Warto spróbować.
Na zdrowie!
0 komentarze :