(Turkuć) Podjadek
Aż trzech na czterech Polaków jada niezdrowe przekąski. Mimo, że blisko połowa z nas (45 proc.) ma wyrzuty sumienia, a co czwarty Polak chowa się przed przyjaciółmi podjadając tuczące smakołyki, wciąż nie zmieniamy swoich przyzwyczajeń – wynika z lutowego badania instytutu IRCenter „Co Ci szkodzi?”.
Właściwie niemal każdy z nas podjada coś niekoniecznie zdrowego przynajmniej raz w tygodniu (81 proc.). W polskim jadłospisie najczęściej pojawiają się chipsy (51 proc.) i fast foody (43 proc.) oraz przekąski typu instant (40 proc.). Znacie to? Wstyd się przyznać, ale mam moje ukochane czipsy solone z netto i raz na jakiś czas muszę skonsumować zapiekankę z budy, albo radioaktywną zupkę chińską... Tak mam. Mam nawet wrażenie, że mój organizm owych kalorycznych zbrodni się domaga, gdyż na co dzień staram się odżywiać zdrowo. Odkąd mam dzieci babcie zaopatrują nas w czekoladki i cukierki, za którymi na szczęście Vi nie przepada ( woli popcorn), a przed Igorem muszę je chować...
Mitem okazało się, że wybieramy wysokokaloryczne jedzenie ze względu na brak czasu.. najchętniej podjadamy w domowym zaciszu, siedząc przed telewizorem czy komputerem. Przekąski jemy jednak przede wszystkim spontanicznie. Czasoumilacz, niezdrowy zapychacz... i idzie w boczki:) Stałe podjadanie prowadzi do spożywania nadmiernej liczby kalorii. To zaś do nadwagi, a w konsekwencji nawet do otyłości... Przekąski doskonale zabijają głód i wypełniają żołądek. Dobrze to wiemy, a jednak sięganie po przekąski jest odruchowe, żeby nie powiedzieć bezwarunkowe. Podobno Polacy mają słabość do słodkiego i po produkty słodkie sięgają zdecydowanie częściej niż po słone smakołyki... Potwierdzacie? Ja podjadam słone, za słodkim nie przepadam, choć w ciąży żywiłam się marcepanami, ale stan odmienny wiadomo...
Zdrowe przekąski istnieją... to te, po których spożyciu czujemy się lekko i pełni energii do działania. Wszystko to za sprawą odpowiedniej zawartości w nich składników odżywczych. Podjadanie między posiłkami może pełnić pozytywną rolę w całodziennym żywieniu jeżeli wybierzemy zdrowe, niskokaloryczne alternatywy ulubionych przekąsek. Wbrew pozorom przekąski mogą być zdrowe, ale i smaczne, bo jedno drugiego nie wyklucza. Jeżeli chcemy się zdrowo odżywiać, dbamy o linię, nie chcemy, żeby dziecko zapychało się słodyczami między posiłkami musimy wyrobić sobie jeden nawyk – zawsze mieć przy sobie zdrową przekąskę... wtedy mamy pewność, że śmieciowe jedzenie nie zwycięży, a nasza potrzeba podjadania zostanie zaspokojona:). Polacy są mistrzami w wymyślaniu wymówek i usprawiedliwień dla swojego łakomstwa. Najczęstsza z nich to tłumaczenie sobie, że "to już ostatni raz", kiedy sięgają po swoje ulubione chipsy czy batoniki... więc zamiast oszukiwać samego siebie, podjadać w pełnej konspiracji w ukryciu, może lepiej podjadać zdrowo i wartościowo?
1. CZIPISY OWOCOWE I WARZYWNE jabłkowe, buraczane, marchewkowe... mogą łudząco przypominać kaloryczne czipsy, ale mają mniej soli i są po prostu zdrowsze
2. SUSZONE OWOCE Morele, śliwki, daktyle, rodzynki słodkie, smaczne a przede wszystkim bogate w składniki mineralne
3. OWOCOWE KOKTAJLE smaczne i sycące
4. ORZECHY I NASIONA są bogate w kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Zawierają białko i błonnik pokarmowy, witaminę E, potas i magnez. Są jednak wysokokaloryczne, dlatego dzienna porcja orzechów nie powinna przekraczać 30 g. Pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu dostarczą witaminy A, E, witamin z grupy B oraz cynk.
5. ZBOŻOWE CIASTKA I BATONIKI, WAFLE RYŻOWE zbożowe przekąski są słodkie i pyszne, a przy tym zdrowe.
6. WARZYWA Najzdrowszą przekąską są warzywa. Mają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin (C, B1, B2, A, E i K), pektyn i składników mineralnych. Pokrojone w słupki podane z delikatnym dipem są rozkoszą dla podniebienia
7. OWOCE nie trzeba ich zachwalać... zamiast pustych kalorii lepiej skonsumować porcję owocu
0 komentarze :